WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
WordPress tabanlı bir site kurduktan sonra (wordpresss kurulumu) herkesin merak ettiği temel bir soru vardır. Bu bağlamda Kalıcı Bağlantı Ayarları nasıl olmalıdır? Merak edilen bu sorunun cevabı çok önemlidir çünkü sitenizin geleceğini belirleyen en büyük etmenlerden birisi de kalıcı bağlantılardır. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarının önem kazandığı günümüzde yapacağınız bu ayar sitenizin geleceğine yön verecektir.
WordPress kalıcı bağlantılar konusunda kullanıcılarına farklı seçenekler sunmaktadır. Yeni kurulan bir sitede tavsiye edilen en önemli bu nokta bu ayarlardan SEO uyumlu olanını seçilip bir daha asla değiştirilmemesidir. Peki, bu ayarlar nasıl olmalıdır gelin hep birlikte bunu detaylıca inceleyelim.
Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Değiştirilir?
İnternet sitesi kurmak isteyenlerin gözdesi olan WordPress sisteminde bu ayarı düzenlemek çok basittir. Bunun için yapacağınız işlem;
Admin Paneli > Ayarlar > Kalıcı bağlantılar sekmesine ulaşmanızdır.
Buraya ulaştığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.
WordPress sistemini kurduğunuz zaman sitenizin kalıcı bağlantı yapısı resimde en üstte bulunan “Düz” seçeneğindeki gibi ayarlanır. Bu bağlantı yapısı SEO dostu olmadığı için kesinlikle önerilmez.
WordPress’in sunduğu temel 5 tane URL yapısı vardır. Bunlar;
- Düz (varsayılan): https://siteadı.com/?p=123
- Gün ve isim: https://siteadı.com/2021/01/02/ornek-yazi/
- Ay ve isim: https://siteadı.com/2021/01/ornek-yazi/
- Sayısal: https://siteadı.com/arsivler/123
- Yazı ismi: https://siteadı.com/ornek-yazi/
Bu seçeneklerin haricinde WordPress’in sunduğu ekstra yapı etiketleri vardır. Bunlar ise;
- %year% – Yazının yayın yılı
- %monthnum% – Yazının yayınlandığı ay
- %day% – Yazının yayınlandığı gün
- %hour% – Yazının yayınlandığı saat
- %minute% – Yazının yayınlandığı dakika
- %second% – Yazının yayınlandığı saniye
- %post_id% – Yazı kimliği
- %postname% – Yazı adı
- %category% – Yazının yer aldığı kategori
- %author% – Yazının yazar adı
Yer verilen bu etiketleri sitenizin hizmet verdiği alana göre farklı farklı ayarlayabilirsiniz. Ama temel olarak hangi URL yapısını seçerseniz seçin kesinlikle bu yapıda “%postname%” yani yazı adı yer almalıdır.
Kalıcı Bağlantı Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Kalıcı bağlantılarınızın nasıl olacağına karar vermek için WordPress’in sunduğu 5 temel seçenek ve 10 farklı yapı etiketi vardır. Bunlar arasından en iyi yapıyı ayarlamak için sitenizin hizmet alanı ve içerik yapısı önemli noktalardan birisidir. Hizmet türünüze göre en iyi kalıcı bağlantı ayarlarını şu şekilde yapabilirsiniz;
Yazı Adı – {%postname%}
Kişisel bloglar ve günlük sınırlı içerikler üretenlerin kullanabileceği en iyi ve en popüler bağlantı yapısı budur. Kısa ve akılda kalıcı bir URL sunduğu için WordPress tabanlı birçok internet sitesi bu kalıcı bağlantı ayarını kullanmaktadır.
ÖRNEK: https://siteadı.com/kalici-baglanti-ayarlari
Kategori ve Yazı Adı – {/%category%/%postname%/}
Çok fazla kategoriye sahip olan sitelerin kullandığı bir URL yapısıdır. Sitenizin hiyerarşik bir içerik yapısına sahip olmasını sağlar.
ÖRNEK: https://siteadı.com/wordpress/kalici-baglanti-ayarlari
Yıl – Ay ve Yazı Adı – {%year%/%monthnum%/%postname%}
Bu URL yapısını genel olarak günlük yüzlerce içeriğin girildiği ve milyonlarca tekil hite sahip olan haber siteleri tercih etmektedir. Fakat Böyle bir siteye sahip değilseniz bu yapıyı kullanmanızı tavsiye etmeyiz.
ÖRNEK: https://siteadı.com/2021/01/kalici-baglanti-ayarlari
Yazıda yer alan tüm bu açıklamalardan sonra hala kafanız karışık ise sizlere tavsiyemiz tamamen SEO dostu bir yapıya sahip olan “https://siteadı.com/kalici-baglanti-ayarlari/” bu URL yapısını kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun için de WordPress’in kalıcı bağlantı ayarlarında sunduğu “Yazı ismi” seçeneğini seçmeniz yeterlidir.
NOT: İçerikleriniz çoğalıp yazılarınız index aldıktan sonra kesinlikle URL yapınızı değiştirmenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü Bu site SEO’nuza ciddi zararlar verebilir.
Sizler için bilgilendirme amaçlı hazırladığımız yazımız hakkında görüşlerinizi ve merak ettiklerinizi bizlere yorumlar üzerinden belirtebilirsiniz.