Kombi bakımı kiracıya mı aittir

Kombi bakımı kiracıya mı aittir?

Kombi bakımı kiracıya mı aittir sorusuna cevap arıyoruz? Kış yaklaştı kombi bakımı yaptırmak için yetkili servis aramaları yapılmaya başladı. Peki evimize yaptırdığımız kombi arızasını kim öder? Kombi Bakımı kiracıya mı aittir? Bu soruları cevap bulmak için Kat Mülkiyeti Kanunu kombi tamiri ve bakımı konusunda ne diyor buna bakacağız.

Kat Mülkiyeti Kanunu ne diyor?

Kombi bakımı kiracıya mı aittir sorusunun cevabı borçlar kanunu Madde 317 ye göre; – Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır. ibaresi bulunmaktadır. Buna göre kombiyi yaptırmayan ev sahibi hakkında bir talep hakkı bulunmamaktadır.

Kiralanan evin kiralama sözleşmesi yapıldıktan sonra kiralanan evin içinde kombinin arızalanması sonucu doğabilecek kullanıcı kaynaklı tüm ödemeleri kiracılar karşılamaktadır.

Kombiyi ev sahibi mi alır?

Bu konuda kiraladığınız evin içerisinde bulunan kombiyi ev sahibi taktırmış olması gerekmektedir. Ev sahibi kombi taktırmamış ise ısınma konusunda evi kiralamadan önce gerekli olan maddeler sözleşme ile imza altına alınmalıdır.

Ev sahibinin ödeme yapması gereken durumlar

Ancak kombinin kullanıcı kaynaklı oluşmayan arızalarında arızadan kaynaklı olan tüm ödemeleri ev sahibinin yapması gerekir.

Fakat kombi bakımı için özel olarak belirtilen yasal bir düzenleme bulunmaktadır. İbareler genel bakım ve temizlik üzerine olduğu için burada ev sahibi ve kiracı arasında anlaşma yapılarak karar verilmesi daha uygun olacaktır. Daha ilk sözleşme aşamasında kombi tamir ve bakımlarının kim tarafından yapılacağı imza altına alınabilirse bu konuda ilerleyen zamanlarda yaşanacak anlaşmazlıklar önlenecektir.

Kombi bakımı ne kadar sürede yapılır?

Kombi bakımları yetkili servisler tarafından yılda 2 kere yapılmaktadır. Ancak yapılan araştırmalarda Türkiye’de bir çok kombi arıza yapmadan bakım altına alınmıyor. Bu durumda yılda binlerce m3 doğalgaz harcanmasına ve büyük bir harcama kalemine dönüşüyor.

Yetki Belgesi isteyin

Kombi bakımının yaptırılması esnasında gelen yetkili servis yetkilisine mutlaka yetki belgesini sorunuz. Son dönemlerde kombi bakımı için gelerek hiç bakım yapmadan yüklü miktarda para alıp bu işi kombi dolandırıcılığı haline getirmiş kişiler türemiştir.

Her servise güvenmeyin

Kombinizin bakımı için gelen servis size bir parça değiştireceğini iletebilir. Bu durumda mutlaka sizde bu değişecek olan parçanın fiyatı hakkında bilgi sahibi olun. Çünkü değeri çok düşük olan parçalara sırf fazla para almak için uçuk rakamlar söylenmektedir.

Petek Bakımlarınızı yaptırın

Kombi bakımlarınızı yaptırırken mutlaka petek bakımlarınızı da yaptırmalısınız. Özellikle ısınmayan petek sorunu ve ısınmayan oda sorunları çokça yaşanmaktadır. Peteklerinize yapılacak olan özel bakımlar ile hem yakıttan hem de paradan tasarruf sağlarsınız.

Doğalgaz faturası nasıl düşürülür?

Arkadaşlar öncelikle yapmanız gereken devam kombi aç kapa yapmamak olacaktır. Bu faturanızı düşürmez aksine yükseltir. Peteklerinize yansıtıcı levha koyabilirsiniz. Yada peteklerinize ısı derece ayarlı saat taktırabilirsiniz. Bunun yanında uzak odalarınızın peteklerini kapatabilirsiniz.

Unutmayın kombi ne kadar sık çalışırsa o kadar enerji harcar. Burada amacımız kombinin en az şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu yüzden oda sıcaklığınız ne kadar sık düşerse kombiniz o kadar sık çalışır.

Kombi seçimi önemli mi?

Kombi sorunlarının başında yanlış kombi seçimi geliyor. Evinizin büyüklüğüne ve ısı ihtiyacına hakim olmalısınız. Örneğin güney cephe evler daha sıcak olur. Ya da ara kat evler daha sıcak olur. Sizde evinizin analizini iyi yaparak bir kombi seçmelisiniz.

Yoğuşmalı kombiler her açıdan faydalıdır. Kendi içinde yoğuşma yaparak yakıt tasarrufu sağlar. Bu yüzden tercih edebilirsiniz.

Ayrıca en üst katta oturanlar tavan kısmına mutlaka özel mantolama yaptırmalılar. Çünkü en son kat evler çok zor ısınır. Çok soğuk aldıkları için tavandan gelen soğuk evin içindeki sıcaklığı devamlı emecek ve doğalgaz faturanız çok yüksek gelecektir. Camyünü kullanarak tavanlarınıza sererek ısı yalıtımını kendiniz bile sağlayabilirsiniz. Tabi ki olmazsa olmaz evinizin dış cephesi de mantolama yapılmış olması gerekiyor. Dış cephe mantolaması olmayan evlerde ısı kaybı %60 lara kadar oluşmaktadır.

Kombi bakımlarınızı yetkili kişilere yaptırın. Gereksiz yanan petekleri söndürün. Yoğuşmalı kombi kullanmaya özen gösterin. Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

Yazımızda anlayacağınız gibi kombi bakımı kiracıya mı aittir sorusunun cevabını evet diyerek verebiliriz.

Kombi masrafı kime aittir

Kombi masrafı kime aittir

Kombi masrafı ve tüm kullanımdan kaynaklı sorunlar sözleşmede özel bir madde bulunmuyorsa kiracıya aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu