Web site tasarımı ücretsiz 3 Yöntem

Web site tasarımı ücretsiz nasıl yapılır?

Web site tasarımı ücretsiz nasıl yapılabilir? Web sitesi Tasarımcının aklında kurguladıklarının yazılıma bir estetiklik doğrultusunda dökülmesidir.  Bu uygulamalar sonunda özgün bir Web sitesi ortaya çıkar. Tasarımcıların elinden çıkan bu Web siteleri belirli unsurları bünyesinde barındırmaktadır. Bu unsurlar doğrultusunda tasarlayacağınız siteler daha sağlam ve dikkat çekici olacaktır.

Bu unsurlardan ilki düzendir. Düzenden kasıt kullanıcı için bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmaktır. Kullanılan grafik ve yazıların düzenli olması bu yönden önem arz etmektedir. Kullanıcının sitenizi tekrar ziyaret etmesi amaçladığı şeyi rahat ve hızlı gerçekleştirmesine bağlıdır.

İkinci unsur renktir. Bu seçimler tamamıyla müşterinin ilgisi ve isteği doğrultusunda seçilmelidir. Fazla kalabalık renkler sitenizi ziyaret edenleri yorabilir. Bu seçimlerle çağrışımlarda bulunarak ziyaretçilerinizi cezbedebilirsiniz.

Üçüncü unsur grafikler yer alıyor. Bu grafikleri sitenizin amaçlarına paralel planlamalısınız. Sitenin kullanışlı olması için çok da iç içe olmamasına özen gösterin.  Siteniz bünyesinde Logo, simge veya fotoğraf formatında kullanabilirsiniz.

Dördüncü unsurda harf fontları gelmektedir. Sitenizde yer alan yazılar, içerikler veya makaleler bulunacaktır. Bu metinler içinde yer alan önemli bölümleri belirtmek için farklı fontlar kullanmalısınız. Bu metnin asıl amacını belirleyen unsurlardandır.

Bir sonraki unsur da öncekiyle bağlantılı olarak içerik yer almaktadır. Tasarladığınız sitede görsel, sözel ya da dilerseniz işitsel içeriklere yer verebilirsiniz. Kullanıcıda bu yolla uyandıracağınız istek, heyecan onları Web sitenize daha fazla bağlar.

Bu unsurların yanında kullanıcı düşünülerek yapılmış Web siteleri bir adım önde olacaktır. Kullanıcı aramaları, uyum ve hareket içerikli siteler daha fazla ziyaret edilir. Dolayısıyla daha etkili bir tasarım ortaya çıkmış olur.

Web site tasarımı fiyatları

Günümüzde bir web sitesi yapmak yaptıracağınız sitenin özelliklerine göre değişmektedir. Birçok kişi bu işi yaptığından aldığınız işin kalitesine göre fiyatlar 500 TL ile 10000 TL yi bulan fiyatlar arasında değişmektedir.

Web site tasarımı ücretsiz nasıl yaparız?

Wix.com ücretsiz site yapma sayfası üzerinden sitenizi yapabilirsiniz. Ayrıca Wordpress.com üzerinden ücretsiz web sitesi bloğu kurarak sitenizi oluşturabilirsiniz.

 

web tasarım nedir

Web sayfası geliştirme – Web tasarımı

 Bu iki kavram arasındaki farkı anlayarak bu işe ilk adımınızı atmış olmalısınız. Fazlasıyla karıştırılan bu iki kavramı şöyle tanımlayabiliriz: Web tasarımı, söz konusu Web sitenin görsel kısmını tanımlar. Web sayfası geliştirme ise sitenin yapısal düzeni ve işleyişini kasteder. Web sayfası geliştirmek için kodlama dünyasında öncelikli tercih edilen kodlama dilleri bulunmaktadır. (bkz. HTML, CSS, CMS) Bu dilleri öğrenerek tasarlayacağınız Web sayfası, tasarım aşamasındayken sağlam temellere dayanacaktır.

Web site tasarımı araçları

Bu araçlar için öncelikle bütçenizi, ekibiniz varsa büyüklüğünü, sitenizin gereksinimlerini bilmelisiniz. Sonrasında Internet üzerinde yer alan araçlardan birini seçerek yolunuza devam etmelisiniz. Bu yolda her Web tasarımcının kendi editörüne ihtiyaç duyduğunu bilin. Bu işte profesyonelleştikçe size hangi editörün ne yönüyle uygun olduğunu anlayacaksınız. Bu doğrultuda bir editör seçip ilerleyeceksiniz.

Tasarım ilkeleri

Bu ilkeleri sadece tasarım kavramı üzerinden belirteceğiz. Bunları bilmek sizi Web tasarım yoluna girmenizi sağlayacak. Bu ilkelerle hazırlayacağınız Web sitesi hem göze hem de psikolojiye hitap edecek. Denge, Kontrast, vurgu, hareket, bütünsellik ilkeleri ile hareket edin. Bu ilkeler paralelinde ilerleyerek kullanıcıların sizi tercih etmesini sağlayacaktır.

Denge: Bu ilke, bir görselde herhangi bir ögenin baskın olmadığı manasına gelir. Göz önünde yer alan bir şeklin, yazının veya görüntünün sayfanın her yerinde eşit olarak dağılmasıdır.

Kontrast: Bu ilke, tezatlıkları yan yana sıralanan ögelerde farklılıkları belirtecek şekilde düzenlemek anlamına gelir.

 Vurgu: Vurgu ilkesi, Web sitede kullanıcının dikkatini ilk çekmesini istediğiniz şeyi belirtir.

 Hareket: Bu ilkede ise kullanıcı Web site bünyesinde belirli eylemlerle bir kısımdan diğerine yönlendirilir.

 Bütünsellik: Bu ilkenin genel ve temel amacı kullanıcının Web sitesinden sıkılmasını engellemektir. Ortaya koyduğunuz çalışmaların bir arada durması ve bu birliktelikle kullanıcıda yarattığı etkidir.

Web site tasarımı düzenleri

Düzenlemeler web sitenizin her bir bölümündeki detayları oluşturur. Dolayısıyla bu aşamada sitenizin ilerleme ve oluşma biçimini oluşturuyorsunuz. Bu noktada izleyebileceğiniz yöntemlerden biri içeriğinize uygun düzenlemeler yapmaktır. Bu yöntem dışında var olan ortak düzenlemelerden birini de kullanma yoluna gidebilirsiniz.

Web tasarımının fonksiyonel bileşenleri

Bu kavram tasarladığınız Web sitesinin çalışma prensiplerini ifade eder. Sitenin akış hızı, kullanım rahatlığı gibi başlıklar bu kavram altındadır. Bu hususta modern olan araçları kullanmak sizin ve kullanıcılarınızın yararına olacaktır. Bu alandaki araçlar hakkında kısa kısa bahsedecek olursak:

Navigasyon: Bu araç sitenizdeyken kullanıcıları ihtiyaç duydukları bir başka siteye yönlenmesine olanak sağlar. Bu menünün farklı tasarımlarda tercihi bulunmaktadır.

Hız: Kullanıcının sitenizi ziyaret ettiği esnada sitenin yüklenme hızını ifade eder. Yüklenme süresi uzun olan sitelerde kullanıcının başka bir siteye yönelmesine sebep olur.

Web tasarım SEO: SEO (arama motoru Optimizasyonu) tasarlanan Web sitesini aramalarda ön sıralarda görüntülenmesi için yapılan çalışmalara denir. Bu çalışmalar sonucunda Google’da sitenize kullanıcılar daha rahat ulaşır. Bu ulaşım sonucunda da Web sitenizin başarı oranı artmış olacaktır.

UX: Açılımı User Experience (kullanıcı deneyimi) olan teknoloji endüstrisidir. Bu endüstrinin Misyonu insanların teknolojiyle olan iletişimlerini arttırmak ve şekillendirmektir. Genel olarak kullanıcı arayüzü, kullanılabilirlik, markalaşma ve tasarım üzerine yoğunlaşmıştır.

Günümüzde Internet bilgisayarlarda işlevlerine devam etmektedir. Bunun yanında mobil uygulamalar üzerinden telefonlarla yapılan işlemler iyice arttı. Bu durum da sizi tasarladığınız Web sitesini telefonlarda görüntülenecek şekilde uyarlamaya yöneltiyor. Bu uyarlamayı sağlamak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Biri uyarlanabilir tasarım diğeri ise duyarlı tasarım olarak karşımıza çıkıyor. Uyarlanabilir tasarım, Web sitesini farklı boyutlara veya genişliklere uyabilecek şekilde tasarlamaya denir. Duyarlı tasarım ise görünümün daha esnek bir Grid’e sahip olacak şekilde tasarlanmasına denir.

Web tasarımın görsel ögeleri

Web site tasarımı yaparken görseller çok önemlidir. Sitenizin bünyesinde barınan her türlü görüntü, fotoğraf, video ve grafik detayları önemlidir. Bu husustaki her detay kullanıcı deneyimini şekillendirir. Eğer başarılı bir şekilde tasarladığınız ögeler bulunuyorsa siteniz kullanıcılar tarafından daha fazla ziyaret edilir. Bu da sitenizi daha ileri seviyelere taşır. Bu başlık altında Web tasarım ögelerini şekillendirebilmeniz için birkaç püf noktasından bahsedeceğiz.

Web sitesi üstbilgisi: Bu kısım kullanıcıların ziyareti esnasında ilk olarak karşılaştıkları bölümdür. Bu bölümde Navigasyon, sitenin ya da işletmenin ismi gibi bilgiler yer alır.

Web sitesi altbilgisi: Sayfanın alt kısmında bulunan bölümdür. Sitenin tüm sayfalarının altına sabitlenmiş konumda olur. Bu bölümde iletişim bilgileri, sosyal medya bilgileri gibi bilgiler yer alır.

Renk şeması: Renkler sitenin psikolojik etkisi konusunda fazlasıyla önem arz etmektedir. Sitenizin enerjisi renk dolayısıyla değişkenlik gösterir. Bu da kullanıcıların ziyaret süresini değiştirmektedir. Örneğin mavi renk durgunluğu ve sakinliği çağrıştırır. Facebook ve Twitter’da kullanılan bu renkler bu sitelerde kullanıcıların geçirdiği süreye etki eder.

Tipografi: Yazı tipi seçimi ve font gibi yazının görsel yönlerini ifade eder. Saydığımız diğer unsurlar gibi bu da sitenin ilerlemesi açısından önemlidir. Yazıların okunabilir olması, harf büyüklüklerinin göze batmaması gibi etkenler bilginin aktarımında etkendir.

Web sitesi arka planı: Arka planın sabit kalması, kullanıcıyı sürekli arka planla ilişki içinde kılar. Arka planın düz, dokulu, animasyonlu olması Web site içinde önemli bir unsurdur. Arka plan içerisinde isterseniz siteniz için uyguladığınız renklerden birini ya da bir fotoğraf kullanabilirsiniz. Bu da kullanıcılarınız için önem arz eder.

Animasyon: Sitenizde bazı şeyleri farklı yapmalısınız. Bu, aslında Web tasarımın temeline bulunmaktadır. Sitenizde belirli eylemler içerisinde animasyon bulundurmak sizin için iyi bir seçim olabilir. CTA (Call to Action) butonu kullanabilirsiniz. Beklemeleri gereken süreyi daha iyi geçirebilmeleri için belirli animasyonlar kullanabilirsiniz.

Web site tasarımı sonrası bakım

bulunduğunuz sektör kendini her geçen gün yenileyen bir sektör. Bu yenilikler karşısında sizin de geride kalmamanız için güncellemeler yapmanız gerekmektedir. Web site tasarımı bittikten sonra sitenizin diğer siteler karşısında eski kalmamış olmasına dikkat edin. Bunun için güncellemeler yapmak zorundasınız. Yazdığınız kodlamalarda bir hata olmadığından, her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olun. Bir hatayla karşılaşırsanız bu sizin için yeni bir çalışma demek olabilir.

Farklı Web sitelerinin incelenmesi

Bu incelemeler için Pinterest, Behance gibi siteleri mutlaka dikkatle takip ediniz. İncelediğiniz bu yaratıcı örnekler size ilham olabilir. Bu yolla daha iyi bir Web tasarımına imza atabilirsiniz.

Web site tasarımı hususunda belirli köşe taşlarına değindik. Bu noktada artık sizlerin çaba ve sabrıyla birlikte iyi işlere imza atmanız gerekmekte. Her zaman pratik yapmalı ve asla hatalar karşısında yılmamalısınız.

Web sitesi nasıl yapılır?

Yazımızın bu bölümünde önceki başlık altında anlattıklarımızın aşamalar biçiminde yöntemlerinden bahsedeceğiz. Öncelikle Web site tasarımının zamanın gereklerinden biri olduğunu hatırlatmak zorundayız. Artık Online bir çağdayız diyebiliriz. Oturduğumuz yerden evimize siparişler verebiliyoruz. Hatta binlerce kilometre uzaktan bir eşya isteyebiliyoruz örneğin. Durum böyleyken fiziki alışverişin ağır ağır önemini kaybettiğinden de bahsedebiliriz. Bu alışverişleri ve işlemleri gerçekleştirdiğimiz siteler üzerinden gelir sağlamak da mümkün hale gelmiş durumda. Bu işi yapmak isteyenler için makalemizin bu bölümünde rehberlik etmeye çalışacağız.

İlk olarak tasarlamak istediğiniz sitenin içerisinde kullanacağınız renkleri, fotoğrafları seçmelisiniz. Sonrasında kullanacağınız yazı metinlerinin yerleri ve fontlarına karar vermelisiniz. Yazı büyüklükleri bu noktada dikkat etmeniz gereken bir etken. Bu tasarım aşaması olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım aşamasında kullanacağınız her türlü görsel ögenin yeri, rengi ve büyüklüğüne karar vermeniz gerekmekte.

İkinci adım olarak rakiplerinizi araştırıp ilham alabileceğiniz Web sitelerini incelemelisiniz. Bu aşamada bilgiler ve araçların bulundukları yeri saptamanız gerekmektedir. Tasarımcı için en önemli etkenlerden biri görsel ögelerdir. Bunların hepsi kullanıcının göz zevkine hitap etmelidir. Web tasarım alanında yeni olmanız bunu kendiniz yapamazsınız demek değildir. Fakat bunu başaramama ihtimalinizi göz önünde bulundurarak göze almanız gerek. İşinizi sağlama alarak yapmak istiyorsanız bir rakip incelemesi sizin için en iyisi olacaktır. Sadece incelediğiniz bir siteden değil, birçok siteden esinlenerek yaptığınız tasarımlar olsun. Bu, sizi bir adım ileri taşıyacak.

Üçüncü adımda tasarladığınız Web sitesini kodlamaya başlamanız lazım. Bu konuda mutlaka bir bilgi birikime sahip olmalısınız. Aksi takdirde işi bilen birinin yanına gitmek durumundasınız. Ki bu da sizin için ekstra maliyet anlamına geliyor. Eğer kodlama ya da programlama bilgisine sahipseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1- Yazılım sürecinde bu iş için uygun olan kodlama dilleri ile işinizi kolaylaştırın! (bkz. HTML, CSS)

2- Seçtiğiniz kodlama dili dosyalarının sıkıştırılmış olması gerekmektedir.

3- Tercih ettiğiniz fotoğrafların boyutlarını iyi belirlemelisiniz. Ne çok büyük ne de çok küçük olmalı.

4- Kullanmış olduğunuz yazılar, fotoğraflar ve grafiklerin telif haklarına dikkat edin. Eğer bulunuyorsa bedelini ödeyerek sitenize yerleştirmelisiniz.

5- Web sitenizin mobil cihazlarda açılmaya uygun tasarlamalısınız.

6- Sayfanızın hız ölçümlerini yaparak eksik kaldığı yerlere müdahale etmelisiniz. (hız ölçümü için Google page speed sayfasından yararlanabilirsiniz.)

Dördüncü adımda Web sitesi içeriği oluşturmaya başlayacaksınız. İçeriğinizin kullanıcı dikkatine hitap etmesi gerekiyor. Yazacağınız veya üreteceğiniz içerikler fazla uzun ve sıkıcı olmamalı. İçerik üretme konusunda üretken ve hızlı olmanız sizin için en iyisi olacaktır. İçerikleriniz sitenizin ön sıralarda çıkmasını sağlayacak. Dolayısıyla SEO’ya büyük katkı sağlayacaktır. Doğru içerikler sizi Google’da daha üst sıralarda çıkarır.

Beşinci adım, UI (kullanıcı ara yüzü) tasarımı. İşimiz daha da detaylı hale gelmeye başlıyor. Bu aşamada Web tasarım sistemleri de size yardım sağlayacak. Genellikle Web tasarım sistemleri kullanıcıları için Moodboard sağlamaktadır. Moodboard hazırlanacak projenin ruh hali ve psikolojik yansımasıdır. Bu içeriklere fotoğraflar, yazı tipleri, sloganlar, simgeler, Logolar dâhildir. Sitenizde bulunan fotoğrafların kalitesi, yazı tipleriniz sitenize daha profesyonel bir hava katacak. Bu tip fotoğraflar için bilirkişilere müracaat etmeniz sizin için en iyisidir. Ara yüz tasarımını doğru bir şekilde tasarlamanız sizin ve sitenizin başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

Altıncı adımda ise artık sitenizin bir ilk örneğini oluşturup test etmek bulunuyor. Sitenizin içerikleri tamamlanmışsa ve görsel ögeler yerlerini almışsa bir ilk örnek oluşturun. Bundan sonra ise bu ilk örneği test edin. Bu test esnasında belirli hataların fark edilmesi bu oluşumu birkaç kez tekrarlatabilir. Bu oluşumlar içinde gördüğünüz hatalar ise sitenizi daha da iyileştirecektir.

Bu testler ve tasarımlar sonrasında ise artık son adım olan sitenizi yayınlama aşamasındasınız. Bu aşama aslında sizin için en heyecanlı aşama oluyor. Yaptığınız testlerden sonra bile yapmanız gereken Minimal ayarlar olabilir. Bu ayarlamalar gün geçtikçe kusurlarınızı kapatma olanağı demek sizin için. Asıl amacınız bu doğrultuda işlev bakımından etkin ve yetkin bir Web site oluşturmaktır. Bu yolda sabırla yapacağınız ayarlamalar sizin iyi bir Web site oluşturmanızı sağlayacak. Bu andan sonra artık değişen Internet dengelerine göre sitenizi güncel tutmanız gerekecek.

 Web site tasarımı programları nelerdir? 

Adobe Dreamweawer: Bu program sizlere hem tasarım hem de programlama işlemlerini sunuyor. Hâlihazırda popülerliğini sürdüren program sayesinde HTML, JavaScript dilleri ile çeşitli tasarımlar yapabilirsiniz.

Adobe Fireworks: Web tasarım özelinde işlemler ile donatılmış bir programdır. JPG dosyasını HTML ya da CSS formatına çevirme ya da PDF halinde sunma konusunda size yardım sağlayacak.

Adobe Photoshop:  Dünyadaki en popüler görsel içerik işleme programlarından biridir. Grafik tasarımdan fotoğrafçılığa kadar birçok alanda kullanımda olan bir sistemdir.

Microsoft Frontpage: Bu program HTML uyumlu sayfaları Word, PowerPoint gibi dosyalarda görüntüleme olanağı sağlıyor. Dolayısıyla size hazırladığınız PowerPoint ya da Word sunularını sitenizde görüntüleme şansı tanıyor.

Adobe Flash: Adobe Flash, Web site bünyesinde animasyonlar yayınlama olanağı tanımaktadır. Görsel dosyalardan animasyonlar oluşturmanızda yardımcı oluyor.

Corel Draw: Bu uygulama Web tasarım alanında görece profesyonel olanların kullandığı bir uygulama. Sağladığı olanaklar ise bir objeyi buton haline getirebilmek ve Flash animasyonlar yapabilmektir.

Freehand: Corel Draw gibi vektör tabanlı bir uygulama olarak çıkıyor karşımıza. Bu uygulama ise daha çok reklam ve Logo tasarımı konusunda yardımcı oluyor. Bu uygulama sayesinde görüntülerin çözünürlüklerinin değişmesi karşısında piksel değişimini engellemesiyle yararlı.

Adobe Illustrator: Bu uygulama kara kalem çalışmalarını renklendirebilmenin yanı sıra kurumsal çalışmalarda kullanılmaktadır. Kaliteyi arttırma özelliğine sahip olan bu uygulama basılı yayın organlarında da rol almaktadır.

SEO nedir?

Makalemiz içerisinde birkaç kez adı geçen SEO (arama motoru Optimizasyonu) kavramına da açıklık getirmek istedik. SEO, tasarladığınız sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmalara denir. Bu çalışmalar sayesinde Web siteniz kullanıcılar karşısında görünürlüğü artacaktır. SEO çalışmaları eğer Google Kriterlerine uygunsa web site tasarımı sonrasında web siteniz üst sıralarda görünürlük kazanır. Bu çalışmalar ücretli olmaması yönüyle yapılan diğer çalışmalardan ayrılır. Kısaca, SEO çalışmaları için sitenizin Web dünyasındaki başarısı için yapılan çalışmalardır diyebiliriz.  SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgilere ve Web site tasarımı ücretsiz yapmak için wix.com adresine ulaşabilirsiniz.

Özet

Makalemizde Web site tasarımı nedir ne olduğunu, nasıl yapılacağı hususunda konuştuk. Sonrasında Web tasarım ilkelerini belirtip bu konu hakkında aşamalı olarak bilgiler verdik. Verdiğimiz bu bilgiler ışığında kullanabileceğiniz programlar ve bu programların özelliklerini belirttik. Bu konuyla ilişkili olarak SEO çalışmalarından söz ederek yazımızı sonlandırdık. İzleyebileceğiniz birçok yol haritası bulunmakta. Size göre en sağlam olanı seçip işe koyulmaya bakın. Devamında her gün her saat pratik yaparak kendinizi yetiştirin. Sizler için faydalı bir yazı olduğunu umuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu